Blog

Heerlijk warm met erwtjes en munt

Een gelukkig nieuwjaar iedereen!  Ik wens jullie een super fijn jaar met veel kook – en vooral veel eetplezier!
Ik hoop dat deze blog jullie kan inspireren om elke dag weer een evenwichtige en smakelijke maaltijd op tafel te toveren.

Vorige week ben ik met manlief enkele dagen gaan uitwaaien in Cadzand, gelegen aan de Nederlandse kust vlak over de grens. Wat een zaligheid!  Lange en zalige strandwandelingen met sjaals en handschoenen tegen de bijtende koude. Die koude, maar eigenlijk vooral de honger door de gezonde zeelucht brengen je naar één van de vele gezellige strandpaviljoenen waar je de lekkerste garnalenkroketten kan eten en heel veel hartverwarmende erwtensoep (blijkbaar een traditie in Nederland tijdens deze periode van het jaar). Erwtensoep, mijn mama maakte deze soep ook regelmatig tijdens mijn tienerjaren. En voor één of andere reden was ik er nooit echt fan van. Echter, ik heb afgelopen week zoveel erwtensoep gezien en geroken dat ik bij het thuiskomen toch zin had om er zelf eentje te maken!
En dat het lekker was…
En geef toe, de kleur van deze soep zorgt toch zo voor een goed humeur! 😉

Ingrediënten

6 (grote) porties- 15 min snijwerk – 20 min kooktijd

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 grote sjalotten
  • 1 knolselder
  • 2 preistengels
  • 500 gram erwtjes uit de diepvries
  • 200 gram tuinbonen (optioneel, ik heb deze er bij gedaan omdat ze nog in mijn diepvries lagen)
  • Verse muntblaadjes
  • Peper en muskaatnoot

Bereiding

  • Snijd de sjalotjes in kleine stukken.
  • Verwarm de olijfolie in een kookpot en stoof de sjalotten enkele minuten aan.
  • Schil de knolselder: snijd de helft in stukken om te laten meekoken in de soep. De andere helft in kleine blokjes snijden en apart houden.
  • Halveer de preistengels en snijd in halve ringen.
  • Voeg de helft van de knolselder en alle prei toe aan de kookpot.
  • Voeg de erwtjes eveneens toe en giet er vervolgens net zoveel water bij dat alles net mooi onder staat.
  • 20 minuten laten koken en 5 minuten voor het einde van de kooktijd de muntblaadjes toevoegen.
  • Ondertussen de knolselderblokjes zachtjes stoven in een pan en kruiden met peper en muskaatnoot.
  • Pureer de soep met een staafmixer en peper (en zout ) toevoegen naar keuze.

En de soep is klaar om op te dienen!  Schep de soep in een kommetje en voeg wat knolselderblokjes toe en eventueel nog enkele blaadjes munt ter versiering.

Extra: Om de soep wat meer vulling te geven kan je ook wat gerookt spek bakken en toevoegen.

Geniet ervan!
Anniek

Nog geen reacties. Plaats hieronder een reactie.
Anniek GoossensHeerlijk warm met erwtjes en munt

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *